headway vs blinkist

Je První Máj

Vytisknout
Datum zveřejnění

Dnes je 1. Máj. Připomínáme si ho každoročně jako svátek jara, lásky a zejména jako svátek práce, svátek lidské solidarity, se kterým je spojen i boj za naše základní práva, boj za mír i boj za socialismus.

 

Počátky oslav 1. Máje sahají až do předminulého století. To jistě všichni víme. U nás došlo k prvním oslavám v roce 1890. Svátek se rozšířil do celého světa. A ani dnes neztratil nic ze své aktuálnosti, byť se ho mnozí snaží vydávat jen za „svátek komunistů“.

Práce je základem naší společnosti, základní potřebou člověka, základem našeho pokroku. A zápas všech pracujících, pracujících ze všech zemí, zápas za důstojnou mzdu a důstojné podmínky pro život, za lepší budoucnost, neztratil na své aktuálnosti nic ani dnes.

Ba naopak. Přestože nemůžeme svátek slavit klasicky, jak jsme zvyklí, již druhým rokem nám možnosti omezuje pandemie covidu, je připomínka 1. Máje důležitá. Vlastně ještě důležitější než kdy jindy.

Pandemie za rok a půl svého trvání totiž ukázala nahotu samotného kapitalistického systému. Mezery v systémech zdravotní péče, v systémech civilní ochrany obyvatel. Ukázala, že kapitalismus, místo aby řešil příčiny krizí a chránil své obyvatele, využívá i pandemie ke svým vlastním cílům, k získávání nových trhů, k hromadění zisků, byť to jsou zisky z lidského utrpení.

Miliony lidí celého světa přišly o život, miliony přišly o své zdraví, o svou práci nebo další příjmy. Pandemie ukázala i ve statistikách, že bohatí světa i v době pandemie bohatnou a chudí chudnou. Základní zákon kapitalismu stále platí…

Pandemie pozvolna z naší země odchází. Zanechala spoušť, která je živena i dalšími konflikty. Rozpory systému mají být řešeny na úkor domnělého nepřítele – Ruska. Ač je historie plná podobných příkladů, zdá se, že se stále nedokážeme poučit. Právě v květnových dnech, ve dnech výročí našeho osvobození k tomu máme více než právo, pozvednout pravdu nad naše hlavy a ukázat ji lidem okolo nás.

Pravdu, se kterou zároveň řekneme, že současná krize a náklady na cestu z ní, nesmí padnout na bedra pracujících. Že krizi musí zaplatit bohatí. Že se postavíme proti rušení pracovních míst, proti propouštění, snižování mezd, rušení sociálních práv, zdražování dopravy a dalších služeb. Že máme i alternativu, socialismus.

Užijte si první máj, připomeňte si důstojně i naše osvobození.

Thursday the 24th. (c) 2012-2024 Zdeněk Štefek