headway vs blinkist

Slovanská epopej prý nepatří Praze

Vytisknout
Datum zveřejnění

Otázky Haló novin pro stínového ministra kultury KSČM Zdeňka Štefka: - Co říkáte rozhodnutí soudu první instance, že Slovanská epopej nepatří hlavnímu městu?

Rozsudek je obžalobou tohoto i minulého vedení hlavního města, že nebylo schopno zajistit pro Epopej důstojné prostory, přitom se nemuselo jednat o nový objekt, Praha má spoustu budov nevyužitých. Ale jak říkáte, jde o rozhodnutí soudu první instance.

- Praha je nejbohatší region ČR s velkými možnostmi prostor, kde by Epopej mohla být vystavena, i s pozemky, kde by se mohl postavit nový objekt – a přesto nenašla dosud řešení. O čem to svědčí?

Vnímám to tak, že priority Prahy jsou aktuálně někde jinde – na likvidaci pomníků osvoboditelů, nákupy předražených automatů na kafe, na přípravy zdražování dopravy si Praha čas najde, na skutečnou práci ve prospěch občanů, kam patří i třeba výstavba bytů, však ne.

- Jaké místo zaujímá podle vás toto rozsáhlé Muchovo dílo mezi předními českými památkami?

Jde o unikátní a rozsáhlé dílo, které poutavě shrnuje na dvaceti obrazech dějiny slovanských národů. Není tedy jen součástí našeho zlatého kulturního dědictví, ale patří i do pokladu dalších slovanských národů.

- Slovanská epopej byla dříve umístěna na zámku v Moravském Krumlově, a i nyní tam má být zapůjčena, a v Krumlově již finišují s přípravou prostor. Kdybyste mohl rozhodnout, pokud by nebylo známo přání malíře Muchy, kterému městu byste Epopej svěřil: Praze, nebo Moravskému Krumlovu?

Složitá otázka. Respektuji sice přání autora navzdory chování představitelů dnešní Prahy, ale vnímám, že i Moravský Krumlov je se Slovanskou epopejí historicky svázán a určitě si nějak tuto významnou sbírku, která by přitahovala návštěvníky a připomínala i Muchův odkaz, zaslouží.

(z Halo novin 10. 12. 2020, na webu i s reportáží na http://www.halonoviny.cz/articles/view/54644419)
Saturday the 26th. (c) 2012-2024 Zdeněk Štefek